среда, 24. септембар 2014.

Promena životnog stila sprečava infarkt





Menjanje životnog stila u pravcu uvođenja zdravih navika drastično smanjuje izglede za nastanak srčanih problema, što naročito važi za muškarace, piše britanski "Daily Mail". Naime, muškarci češće oboljevaju od srčanih bolesti, a čak četiri od pet slučajeva infarkta moglo bi biti sprečeno promenom načina života.

Prestanak pušenja, smanjeno konzumiranje alkohola, zdravija ishrana i redovna fizička aktivnost sprečilo bi čak 80 odsto infarkta kod muškaraca, pokazala je višegodišnja studija švedskog medicinskog instituta "Karolinska", sprovedena na više od 20.000 muškaraca u dobi od 45 do 79 godina. 

Prema ovom istraživanju i dobijenim rezultatima, za muškarce je optimalno da se dnevno kreću oko 40 minuta, da imaju obim struka manji od 94 cm i da u ishranu uključe više voća i povrća, a izbace mesne prerađevine. Takođe, važan faktor dugovečnosti je smanjenje alkohola, pa se za prevenciju srčanog udara savetuje da količina konzumiranih alkoholnih pića ne prelazi 3-4 dcl vina, 7 dcl piva ili 0,3 dcl žestokog pića na dan. 


A onima koji ne mogu da prestanu da puše lekari savetuju smanjivanje broja cigareta, jer i to može značajno produžiti život.

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.