Praktikovanje posta
zahteva specifičnu ishranu, a da promenjen režim ishrane ne bi doveo
do zdravstvenih poremećaja neophodno je povesti računa o nekoliko osnovnih stvari
Praktikovanje posta
zahteva specifičnu ishranu u smislu da se neke namirnice koje se inače
koriste u redovnoj ishrani
ne koriste tokom posta. Radi se o namirnicama životinjskog
porekla – mesu i njegovim prerađevinama, mleku, mlečnim proizvodima, masnoćama
životinjskog porekla i jajima.
Osnova ishrane
tokom posta su žitarice, voće, povrće, riba i biljne masnoće. To praktično znači
da se organizam navikava na hranu koja je najčešće manje masna,
manje začinjena i manje zahtevna za procese varenja, ili ono što često nazivamo
"lakšom" hranom. Ljudi koji poste na vodi isključuju iz ishrane i sve vrste
biljnih masti, tako da je njihova ishrana još specifičnija i reduktivnija.
Kako promenjen režim ishrane ne bi doveo
do zdravstvenih poremećaja usled deficita nekih hranljivih materija, ishrana i tokom posta treba da je redovna, što
znači tri glavna obroka i dve
užine, a zatim i raznovrsna, sa adekvatnim unosom proteina, ugljenih hidrata,
masti, mineralnih materija i neophodnih vitamina.
Izbor namirnica je veoma
važan. Pravilan izbor hrane se odnosi na zastupljenost različitih kategorija
namirnica. Unos proteina treba da je iz ribe, jogurta, sira i kiselog
mleka, ugljenih hidrata iz različitih
vrsta povrća i žitarica, a masti iz nerafinisanih biljnih ulja. Količinu
prostih šećera, odnosno slatkiša, treba smanjiti bez obzira na to da li se u pripremi ovih
prehrambenih proizvoda koriste isključivo posni sastojci.
Voće treba da bude prvi izbor kada osoba želi da se zasladi.
Ovako pravilno uravnotežena ishrana će
obezbediti očuvanje zdravlja, pa ako se ispoštuju ovi principi nema
zdravstvenih razloga da se post bilo kome zabrani.
Nepravilna ishrana, bez obzira da li se radi o nedovoljnom ili
prekomernom unosu, ili je neuravnotežena pa oskudeva u važnim sastojcima,
predstavlja zdravstveni rizik i za zdrave osobe, posebno za osetljivije kategorije stanovništva
kao što su deca, trudnice, stari i bolesni. Isto važi i za ishranu u vreme
posta. Svako ko ima bilo kakve dileme da li će mu post promeniti zdravstveno
stanje u smislu pogoršanja mora se o tome posavetovati sa svojim lekarom.
Post, na način na koji ga najveći broj
vernika praktikuje, ne mora nužno biti i kalorijski siromašniji unos. Naime,
post veoma retko dovodi do mršavljenja jer se, iako je ishrana promenjena u
smislu izbora namirnica, ishrana ne menja u smislu energetskog unosa. Ponekad,
kad se prednost da povećanom unosu proizvoda od žitarica (hleb, peciva, pite sa
povrćem...) može dovesti i do povećanja telesne mase. Dakle, post nije dijeta i
ne bi ni trebalo da se koristi kao dijeta.
Ljudi koji poste svedoče o tome da post
doprinosi i njihovom mentalnom i duhovnom funkcionisanju. Osećaju smirenje,
zajedništvo sa bližnjima, milosrđe, kao i mentalnu i telesnu disciplinu. U
skladu sa pomenutim, post bi trebalo da doprinese tome da odnosi sa bližnjima
budu topliji, kvalitetniji i oslobođeni negativnih aspekata međusobne komunikacije
bez obzira da li se ona odnosi na porodične ili poslovne kontakte.
Kako se i ovaj
veliki post završava velikim verskim praznikom, treba obratiti pažnju da božićni ručak i drastična
promena ishrane u odnosu na period posta, ne nanesu zdravstvene štete.
Šta je to što bi bilo
racionalno ponašanje
kad je ishrana u pitanju? Valjalo bi postepeno menjati
način ishrane uvažavajući činjenicu da je organizmu potrebno neko vreme da se
prilagodi na promenu. Ovo vreme potrebno za prilagođavanje je različito od
osobe do osobe i zavisi od godina starosti i zdravstvenog stanja, ali postoji
za svakoga i iznosi od nekoliko dana do nekoliko nedelja.
Period
prilagođavanja će biti olakšan ako se u ishranu postepeno uvode namirnice koje
su tokom posta bile isključene iz ishrane. Najbolje je da u prvim danima po okončanju posta dominantna hrana
životinjskog porekla budu niskomasni mlečni proizvodi poput mladog sira, jogurta
ili kiselog mleka, i posnija mesa - piletina, ćuretina i teletina. Pohovana i
pržena hrana nisu dobar izbor nikada, a naročito ne u ovom periodu. Neka meso
bude pripremljeno na drugi način, pečeno ili kuvano. Kod jaja treba poštovati princip: ne više od četiri nedeljno.
I dalje u ishrani
treba da bude zastupljena dovoljna količina povrća, voća i žitarica kao i tokom
posta. Pokušajte takođe da zadržite naviku korišćenja ribe u
ishrani, i neka ona na tanjiru bude barem dva puta nedeljno. Osim što će to
biti korisno za zdravlje, olakšače i period prilagođavanja na masniju hranu posle višenedeljnog posta.
Naročito je važno
da ni količinski ne treba preterivati kada je hrana u pitanju. Truditi se
da i na božićnom ručku jedete umereno, a raznovrsno. Tegobe koje često prate
neumerenost u jelu, kao što su nadimanje, nadutosti, osećaj prepunjenosti
trbuha, pojačani gasovi, pa čak i bolovi u stomaku, osećaj mučnine i
povraćanje, mogu pokvariti svaki praznik.
Kako hrana ne služi
samo da utoli glad, već i da obezbedi funkcionisanje tela, kako u njegovim
osnovnim zahtevima, tako i u situacijama posebnih potreba, i posle završetka
posta treba
poštovati pomenuta važna
pravila koja se odnose na ishranu: redovni obroci i pravilan izbor namirnica.
Dr Olga Hadžić
specijalista
higijene, specijalista
psihijatrije
Dom
zdravlja Dr Ristić, članica Medigroup
Нема коментара:
Постави коментар
Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.