понедељак, 30. јун 2014.

Paprika čuva oči





Sezona je paradajza, paprike, krastavca, boranije, dinje, lubenice... Blagodet sezonskih namirnica trebalo bi maksimalno iskoristiti jer je sve povrće i voće izuzetno korisno za zdravlje. A najbolji čuvar očiju i vida među njima je paprika.

Paprika ima nisku kalorijsku vrednost, a pri tome je veoma bogat izvor vitamina C, kao i luteina i zeaksantina, dva antioksidansa koji igraju važnu ulogu u prevenciji katarakte, kao i bolesti srednjeg dela mrežnjače oka, tzv. makularne degeneracije, koja se javlja kod starijih osoba.

Naučnici su otkrili da ove supstance za čak 79 odsto umanjuju rizik od pojave očnih bolesti kod osoba sa visokom stopom rizika. Lutein i zeaksantin pripadaju grupi karotenoida, pigmenata koji paprici daju žutu i crvenu boju, a ima ih i u mrežnjači oka koju štite od negativnog uticaja svetlosti. Iako luteina i zeaksantina ima i u zelenom povrću poput spanaća i brokolija, kao i u voću narandžaste ili žute boje, paprika je njihov najveći izvor. I, zato, tokom sezone trebalo bi je svakodnevno konzumirati, pre svega svežu u salatama, ali i pečenu ili kuvanu.

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.