недеља, 20. јул 2014.

Blagotvorno tuširanje




Tuširanje u bilo koje doba dana predstavlja savršen način da se opustimo, jer tokom ovog čina nestaje loše raspoloženje, stres, pa čak i višak kilograma, ističe bečki naučnik dr Hademar Bankhofer. Naime, mlaz vode kojem se izlažemo pod tušem snabdeva telo toplotom koja prija i leči, opušta mišiće, zglobove i kičmu. Istovremeno, voda prijatne temperature podstiče stvaranje serotonina, poznatog kao hormon sreće, koji ljude čini dobro raspoloženim. 

Samo nekoliko minuta tuširanja spira svako opterećenje izazvano stresom i uspostavlja unutrašnju harmoniju, tvrdi Bankhofer. Pritom, ukoliko se za tuširanje koristi kupka sa mirisom grejpfruta, komorača ili estragona, dodatno se aktiviraju nervi koji pomažu sagorevanje masti u organizmu. Raspoloženje takođe podižu i mirisne note limuna, pomorandže i jasmina. 

Da bi tuširanje bilo zdravo i krajnje blagotvorno, treba da traje kratko, ne duže od pet minuta, a da temperatura vode ne bude previše visoka. Dugo tuširanje, kao i previše sapuna, slabe zaštitni omotač kože i isušuju je, a posledice mogu da se ispolje u vidu zapaljenja i drugih dermatoloških oboljenja. Telo posle tuširanja treba temeljno obrisati, a suvu kožu obavezno namazati kremom ili hranljivim uljem.

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.